Beschrijving
Hoewel er al vier generaties van de familie Guerrin werkzaam zijn in de wijn, was het bezit tot 1984 te gering om zelf wijn te produceren. Toen
Maurice Guerrin (1962) in 1984 de kans kreeg twee percelen met de herkomstbenaming Pouilly-Fuissé te pachten, besloot hij zelf wijn te gaan
maken. Het ging hier om twee percelen in de lieu-dits La Maréchaude et Sous la Roche. Deze liggen tegen de rots van Vergisson, het dorp waar
onbetwist de beste wijn van de Mâconnais vandaan komt. Dit heeft onder meer te maken met de structuur van de rotsbodem en de invloed van de
koele westenwinden, dankzij de open ligging richting het westen. De kans bestaat dan ook dat er in de toekomst met name in dit gebied veel
wijngaarden tot Premiers Crus worden verheven.
Beetje bij beetje wist hij zijn bezit van 2,5 hectare uit te breiden tot de 14 hectare die hij nu exploiteert. Hiervan is een kwart eigendom en heeft hij de rest
in pacht. Om al deze wijn op te kunnen voeden, bouwde hij in 2009 een compleet nieuwe kelder. Doordat hij meer ruimte heeft, kan hij een aantal
percelen nu apart vinifiëren en
opvoeden. Sinds 2011 kan hij daarbij rekenen op de hulp van zijn zoon Bastien (1990), die de flessen ook een jeugdiger uitstraling heeft gegeven.
De meer dan 35 percelen van Domaine Guerrin worden alle bewerkt volgens de principes van de lutte raisonnée. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt
van bestrijdingsmiddelen indien het niet anders kan.
Het gros van de wijnstokken in de percelen van Guerrin heeft een respectabele leeftijd. De oudste stokken, van gemiddeld 60 jaar, staan in de
wijngaard ‘La Maréchaude’, maar de gemiddelde leeftijd van de stokken in alle percelen van Guerrin met de herkomstbenaming Pouilly-Fuissé ligt
niet onder de 45 jaar. Hierdoor hoeven rendementen nauwelijks nog actief te worden beperkt. Waar nodig haalt hij echter wel de overtollige
knoppen weg of doet hij een groene oogst. Dat tekent zijn kwaliteitsgerichtheid.
De meeste van zijn percelen liggen pal op het zuiden en over de rijpheid van zijn druiven heeft Guerrin dan ook niet te klagen. De gezonde en rijpe
Chardonnay-druiven worden direct bij binnenkomst zacht geperst met een pneumatische pers. Daarna krijgen de vaste stoffen 20 tot 24 uur de tijd
om naar de bodem te zakken. Vervolgens wordt het sap van de Mâcon-Vergisson ‘Les Rochers’ en de Saint-Véran ‘Le Clos Vessats’
overgestoken op temperatuurgereguleerde roestvrijstalen cuves. Hierdoor behouden de wijnen hun frisheid. Het sap voor de Pouilly-Fuissés en de
Saint-Véran ‘La Côte Rôtie’ gaat in eikenhouten vaten, waarvan zo’n 15 tot 20% nieuw is. Hier ondergaat de wijn zijn alcoholische gisting en later
ook een appel- melkzuurgisting. Bij tijd en wijle worden de afgestorven gistsporen onder in het vat omgeroerd, waardoor de wijn ronder en
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.