Beschrijving
Cape of Good Hope – A unique collection of terroir specific wines
Cape of Good Hope is gekozen als naam ter ere de wijngeschiedenis van Zuid-Afrika die meer dan 350 jaar teruggaat. Het was de Nederlander Jan van Riebeeck die in 1656 als eerste gouverneur van ‘Kaap de Goede Hoop’ druivenstokken aanplantte in de tuinen van de VOC en drie jaar later de eerste wijnen van Zuid-Afrika maakte.
Onder het Cape of Good Hope label vallen de wijnen afkomstig uit verschillende gebieden rond Kaapstad. Johan Rupert bezit in deze gebieden een indrukwekkende collectie wijngaarden. Waarbij de expressie van de wijngaard (het terroir) voorop staat. Terroir is de combinatie van: bodemsoort, ligging van de wijngaard, druivenras, klimaat/weer en de menselijke factor die tot uitdrukking komen in de druiven en uiteindelijk de wijn.
Wijngaard
Altima ligt in Elandskloof, een geïsoleerde vallei ten noorden van Villiersdorp en wordt omgeven door een steile bergketen waarvan de hoogste piek 1000 meter is die in de winter bedekt is met sneeuw. Hierop is de naam ‘Sneeuwkrans’ geïnspireerd. Door de steile topografie krijgt de vallei minder direct zonlicht vanwege de schaduw door de bergen. Dit, samen met de hoogte van 600 tot 850 m zorgt voor buitengewoon koel klimaat. Dit unieke terroir produceert wijnen met een hoge natuurlijke zuurgraad en aroma’s. De druiven worden door het lange groeiseizoen veel later geoogst dan op andere locaties in de West-Kaap.
Wijnmaken
Deze wijngaard werd in 2 fasen geplukt, het laag gelegen deel van de wijngaard wordt gescheiden van het bovenste deel, omdat er een klein verschil is in de rijping van de druiven, evenals verschillende klonen, die elk bijdragen aan een scala aan smaken en variatie in structuur. De druiven worden ’s ochtends vroeg geoogst en direct naar de kelder vervoerd in gekoelde vrachtwagens om niets van delicate aroma’s verloren te laten gaan.
Al het fruit werd ontsteeld en vervolgens gefermenteerd in oude houten tanks van 3 ton en kleine roestvrijstalen tanks van 1 ton met open bovenkant. Deze druiven werden zeer zorgvuldig en zachtjes bewerkt
tijdens de alcoholische gisting. Na de gisting wordt de wijn gerijpt in 225L Franse eikenhouten die voor het 2e en 3e jaar in gebruik zijn, voor de duur van 10 maanden, gevolgd door 2 jaar flesrijping.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.