Beschrijving
Bosco del Merlo is de trots en het parade paardje van de familie Paladin. Kosten nog moeite worden er gespaard om betaalbare top wijnen te maken. Bosco del Merlo ligt in het Oostelijk deel van de Italiaanse streek Veneto op de grens met de wijnstreek Friuli op een uur rijden, in Noord Oostelijke richting, van de stad Venetië. De naam Bosco del Merlo betekent letterlijk het ‘bos van de zwarte vogels’ een oude naam uit de tijd dat het gebied grotendeels bedekt was met eikenbossen.
Vanaf het begin is er samengewerkt met de universiteiten van Milaan & Padua en Franco Bernabei en Leonardo Valenti, twee gerenommeerde wijngaard- en wijnmaak adviseurs. In het streven naar kwaliteit zijn de wijngaarden nauwgezet in kaart gebracht, o.a. door gebruik te maken van satelliet techniek om vast te stellen wat de beste locaties zijn voor de verschillende druivenrassen. De wijngaarden worden continue gemonitord met weerstations en zorgvuldig bewerkt.
Dit alles wordt gedaan vanuit de filosofie dat ten minste 90% van kwaliteit van een wijn in de wijngaard wordt bepaald. Het uiteindelijke doel van al dit onderzoek en werk is om druiven van de allerbeste kwaliteit te oogsten. Want met druiven van top kwaliteit is het gemakkelijk om wijnen van hoge kwaliteit te maken. Samenwerking met de universiteiten van Padua en Milaan blijft doorgaan. Op dit moment vindt er doorlopend onderzoek plaats op het gebied van duurzaamheid, vinificatie (wijnmaken) en klimaat verandering
Over deze wijn
Pinot Nero? = De Italiaanse naam voor de Pinot Noir druif.
De Pinot Nero Primont van Bosco del Merlo komt uit de Bosco del Merlo wijngaarden aan de voet van de Friulaanse Dolomieten, op een hoogte van 270 meter. De naam “Primont” eert Primo Carnera, een bokser uit Sequals die bekend staat als “de lopende berg”; zoals Carnera altijd zei, “De stoten komen uit de benen,” zo bepaalt ook bij deze wijn het terroir de kracht en uniciteit. De bodems, rijk aan kiezel, en de aanzienlijke temperatuurverschillen creëren een ideaal microklimaat voor de optimale rijping van de druiven.
In de wijnmakerij worden de druiven gevinifieerd met fermentatie in contact met de schillen bij gecontroleerde temperaturen tussen 13 en 15 graden, met dagelijks overpompen voor een delicate extractie van geur- kleur en smaakstoffen die van nature in de druif aanwezig zijn. Na de alcoholische gisting rijpt de wijn, tot aan het moment van botteling, zes maanden in roestvrijstalen vaten. Dit proces bevordert de natuurlijke fruitige en kruidige uitdrukking van de druivensoort, waarbij finesse en balans behouden blijven.





Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.