Beschrijving
Wanneer je vanuit de stad Napels in oostelijke richting rijdt arriveer je na ongeveer 1 uur in de wijnstreek Campania — een wijnstreek met een eeuwenoude geschiedenis. Hier rijzen vulkanen als de Vesuvius op boven glooiende heuvels en oude wijngaarden wortelen diep in vruchtbare, vulkanische aarde.
In deze streek, die voor de romeinse periode, lange tijd onder Grieks bestuur stond, werd al door de Romeinen wijn gemaakt van druivenrassen zoals Falanghina, Greco di Tufo . Deze wijnstreek wordt gekenmerkt door hoogteligging (400- tot 800 m.) waardoor er een koeler klimaat heerst en een groot verschil is tussen dag- en nacht temperaturen. Bovendien is de bodem van vulkanische oorsprong waar de Falanginha en Greco di Tufo zich al eeuwen in thuis voelen. Daarnaast is er de verkoelende zeewind afkomstig van zowel de Tyrreense- als de Adriatische zee.
Bellaria is opgericht in 2002, als eerste richtte het bedrijf zich op olijventeelt en de productie van extra vierge olijfolie. In 2007 werden de eerste wijnen gemaakt. De officiële oprichting als Società Agricola volgde in juli 2011, dankzij de samenwerking tussen de familie Maffei uit Roccabascerana en Antonio Pepe, een deskundige manager afkomstig uit een familie van druiventelers in Montefalcione.
Het bedrijf heeft diepe wortels in het dorp Roccabascerana, waar een eeuwenoude lindeboom staat en deze is prominent afgebeeld op de etiketten. Deze boom staat symbool voor de verbondenheid van de familie met hun thuisbasis.
Wijngaard en wijnmaken
Falanghina is een witte wijndruif, naar alle waarschijnlijkheid eeuwen geleden aangeplant door Grieken die hier een kolonie stichten. Als wijn kan Falanghina een lichte dennengeur hebben, maar is beter bekend om zijn citrusbloesemaroma’s, met name bittere sinaasappel. In de smaak herken je meestal klassieke appel- en perenaroma’s, met fruitige of minerale tonen.
De druiven worden na aankomst in de wijnmakerij ontsteelt, gekneusd en de druiven en het vrijgekomen sap worden voor enkele uren ‘geweekt’ op lage temperatuur om extra smaakstoffen aan de schillen te onttrekken. Vervolgens worden de druiven geperst en druivensap wordt op lage temperaturen (12-14) gefermenteerd in roestvrijstalen tanks. De wijn rust na de fermentatie in dezelfde roestvrijstalen tanks, contact met de overgebleven gistresten om aan smaak- complexiteit en diepgang te winnen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.