Beschrijving
Eigenaar van Anthonij Rupert Wyne, Johan Rupert, kent een grote liefde voor zijn land en haar wijnen. Het bedrijf is vernoemd naar Johan zijn oudere broer Anthonij, die in 2001 onverwacht kwam te overlijden. Ter nagedachtenis aan Anthonij heeft hij het bedrijf naar zijn broer vernoemd. Het was Anthonij’s en is nu Johan’s streven om Zuid-Afrikaanse wijn bij de beste ter wereld te laten horen. Daarom staat topkwaliteit in alles voorop! Om de beste kwaliteit druiven te oogsten bezit het bedrijf wijngaarden op de beste locaties (terroirs) in vrijwel alle vooraanstaande wijngebieden van Zuid-Afrika. Daarnaast zijn de wijnkelders ‘state of the art’ ingericht met de beste wijnmaak apparatuur om de beste wijnen te maken.
De wereldberoemde nobele Franse druivenrassen; Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Petit Verdot en Malbec vormen de basis voor de wijnen onder het Anthonij Rupert Wyne label. De geschiedenis van het domein en de wijngaarden gaat terug tot 1694, toen de Franse Hugenoot Jean Roi Lourmarins 4000 wijnstokken aanplantte aan de voet van het Groot Drakenstein gebergte, in het wijngebied dat nu Franschhoek heet.
Wijngaard & wijnmaken
De druvien voor deze specifieke blend zijn gekozen uit onze beste wijngaarden; L’Ormarins in Franschhoek en Rooderust in Groenekloof, vlakbij Darling. De wijngaarden van L’Ormarins met graniet in de bodem zorgden voor de rijkdom en volheid. De wijngaarden van Rooderust, waar de bodem meer klei bevat en een iets warmer klimaat heeft, zorgt voor de intense fruitaroma’s. De druiven worden met de hand geplukt, vervolgens in kleine kistjes gedaan om de druiven niet te beschadigen en naar de kelder vervoerd in een gekoelde vrachtwagen om de druiven in topconditie te houden. Aangekomen bij de wijnmakerij worden de druiven bewaard in een koelcel bij 5°C. Hierdoor daalt de temperatuur van de druiven tot ongeveer 10°C waardoor de druiven stevig en koel blijven, om oxidatie en sap verlies op de sorteerlijn te voorkomen In de kelder worden de trossen eerst handmatig gesorteerd en na ontsteling worden alle druiven stuk voor stuk gesorteerd door een optische sorteermachine om ervoor te zorgen dat alleen druiven van de beste kwaliteit worden gebruikt voor de vinificatie (wijnmaken). Vervolgens worden de druiven d.m.v. zwaartekracht in versgistingskuipen geplaatst.
Fermentatie gebeurt in grote eikenhouten vergistingsvaten en in Franse eiken vaten van 225 l. Na de alcoholische fermentatie ondergaat de wijn een uitgebreide maceratie (inweking) om verder aan structuur en complexiteit te winnen. Vervolgens rijping en malolactische omzetting in 225l Frans eiken vaten waarvan 85% nieuw en 15% tweede vulling. Alle verschillende wijngaardblokken zijn apart van elkaar vergist en gerijpt gedurende 16 maanden. Hierna volgt een vatselectie om de allerbeste wijnen te kiezen voor de uiteindelijke blend . Nadat de blend is gemaakt door ons wijnmaakteam, word deze teruggebracht naar dezelfde vaten om 6 maanden te rijpen om de beste balans en integratie van de verschillende druivenrassen te verkrijgen. De wijn wordt na 24 maanden gebotteld door middel van zwaartekracht en rijpt de wijn nog lange tijd in onze kelders voordat deze op de markt wordt gebracht.
Deze wijn is een blend van de volgende druivenrassen: 69% Cabernet Sauvignon, 14% Merlot, 14% Cabernet Franc en 3% Petit Verdot.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.